ТВ маратон: 5 готини сериала

Много обичам сериали и когато намеря някой истински интересен, изгарям от желание да го споделя с околните, защото знам колко труден може да бъде ловът на нещо ново, което да си струва. Известните са ясни – няма да тръгна да ви говоря за Game Of Thrones, Black Mirror, Sherlock, Stranger Things, защото всички ги знаем и сме ги гледали (нали?), макар че понякога се чудя дали да не напиша нещо за Twin Peaks – кажете дали ще ви е интересно.

Затова ако последният сериал, който ви препоръчах, ви е харесал (Sharp Objects, писах за него тук), днес ще ви дам още 5 предложения по какво да се зарибите, за да си загубите качествено времето през уикенда. Пак заповядайте.

Counterpart

С Ванката си избрахме да го гледаме първоначално само заради J. K. Simmons, който ни възхити в Whiplash.

Историята е много любопитна – по време на Студената война един експеримент е довел до това, че светът се е разделил на два паралелни, в които животът е тръгнал в различни посоки. Главният герой среща версията на себе си от другия свят (той е неговият двойник – counterpart) и заедно се впускат в мисията да разберат кой и защо се е опитал да убие съпругата му. Междувременно старата вражда между двата свята (има такава, естествено) припламва с нова сила и двете версии на главния герой се оказват заключени, всеки от противоположната страна на своя свят. Между другото, в цялата история има намесена и една пандемия, заради която хората от единия свят продължават до ден-днешен да ходят с маски, кхъм. Много актуално.

Сериалът е многопластов, има много за проследяване и навързване и е толкова интересен, че действа супер пристрастяващо – малко ви завиждам, че ще го гледате сега, когато вече е излязъл целият, защото аз трябваше да чакам от епизод до епизод и това ме подлуди.

Тъжното е, че този гениален сериал има само два сезона, защото не получи достатъчно високи рейтинги, за да го подновят за трети. Моята оценка е 9/10, в imdb са му дали 8.1/10. Трейлърa може да гледате тук.

The Outsider

Три от любимите ми неща в един сериал са съспенс, изненадващ обрат и загадка, върху която да си блъскам главата. Този сериал ги притежава и трите и освен това е базиран върху книга на Стивън Кинг, когото много харесвам.

Сега, искам да започна с едно уточнение – не знам на вас дали ви е направило впечатление, но по мои наблюдения обикновено екранизациите на произведенията на този автор започват като много обещаващи трилъри и постепенно нещата ескалират до предимно кървава картинка (малко или много – в “То”, да кажем, е много). Затова и през цялото време, докато гледах The Outsider, се чудех дали ще го развалят брутално накрая – изненадващо не, не стана супер зле. Може би реакцията ми към кулминацията се дължи на разочарованието ми, че загадката все пак се е разрешила, но то няма как да е иначе, нали трябва да се стигне до някъде.

Та – историята накратко. Детектив, игран от Бен Менделсон (страхотен!), разследва убийство на дете. Доказателствата са солидни и водят до човек, който обаче има желязно алиби и категорично отрича да е извършителят. Загадката наистина е готина, ще си поблъскате главите, докато я разбулите. Моето предположение не беше вярно, защото се бях заблудила, че сериалът е по книгата “Тъмната половина”, която съм чела като ученичка, пък той се оказа по друга, по-нова. Оценката в imdb e 7.9/10, моята е 7.5/10, а трейлър може да гледате тук.

112263

Този отново е по книга на Стивън Кинг – любимата ми, така че нямам никакви забележки.

Историята е следната – гимназиален учител (Джеймс Франко) открива нещо като дупка във времепространството, която му позволява да се върне назад във времето. Под напътствията на свой приятел, който вече се е опитал и се е провалил, той влиза в нея, за да се опита да предотврати убийството на Кенеди, защото неговият приятел е убеден, че това ще спаси света от много последвали беди.

Нашият учител се нагърбва с мисията и започва да следи Лий Харви Осуалд, като междувременно се заплита и в други приключения и взаимоотношения, защото животът си върви и той неминуемо взима участие в него. Там някъде се намесва и една любовна история, която много ми се искаше да свърши по друг начин, но уви.

Силно ви го препоръчвам, ако имате повече свободно време и може да отделите няколко часа, за да го глътнете на един път. Моята оценка е 9/10, в imdb са му дали 8.2/10, а трейлър има тук.

His Dark Materials

Стигаме до нещо една идея по-различно от горните сериали – екранизацията на фентъзи трилогията на Филип Пулман “Северно сияние”, “Острият кинжал” и “Кехлибареният далекоглед”.

В първия сезон (засега само той е излязъл) проследяваме приключенията на Лира – отгледана в безопасното пространство на един университет, тя го напуска, за да търси заедно с циганите, които живеят там, техните похитени деца. Всички хора в този свят притежават демони – животни, с които не се разделят. Демоните на децата не са фиксирани в един образ и се променят, докато детето не съзрее – тогава възприемат постоянния си облик, който съответства на характера на техния собственик.

Кинематографията на този сериал е възхитителна, всеки кадър е композиран съвършено и е удоволствие да го гледаш дори и само като произведение на изкуството. Сценарият също е адаптиран изключително добре – за първи път ми се случва екранизация на книга да ми хареса много повече от самата книга. Може би се дължи на факта, че романите на Пулман се водят “юношески” и наистина са доста детски и наивни на моменти, докато в сериала историята е много по-логична и изгладена (това, разбира се, е само моето мнение – фентъзи маниаците може и да ме анатемосат, ако го прочетат).

И последно – актьорският състав е брилянтен. Джеймс МакАвой (както винаги – сърце), Рут Уилсън, Лин-Мануел Миранда, Андрю Скот, Джеймс Космо и децата – Дафни Кийн и Кит Конър – също са страхотни. Моята оценка е 8/10, в imdb има 7.9/10, а ето и линк към трейлъра.

C.B. Strike

И завършвам с един криминален сериал, защото някъде дълбоко в себе си съм длъжна да призная, че това е всичко, което търся.

C.B. Strike е екранизация на романите на Джоан Роулинг (авторката на “Хари Потър”, ако през последните 20 години сте живели на някоя друга планета), писани под псевдонима Робърт Галбрейт. До този момент от поредицата са излезли четири книги – “Зовът на кукувицата”, “Копринената буба”, “В служба на злото” и “Смъртноносно бяло”, като следващият сезон на сериала по последния роман предстои да излезе през август (най-сетне, чакам го от години). Роулинг е казвала, че планира поне 10 книги за Страйк, което ме радва много.

Фабулата е ясна – имаме си частен детектив (Корморан Страйк, който трябва да е доста грозен на теория, но в сериала е изигран от Том Бърк – не се оплаквам) с готина асистентка, които разследват разни любопитни престъпления. Това, което различава сериала от всички останали с подобна идея, е дълбочината на персонажите и сложността на загадките, пред които са изправени героите. Джоан Роулинг е наистина талантлив писател, който изпипва всички детайли, и – казвам го с цел да ви успокоя – тази екранизация е по-добра от екранизацията на най-известните ѝ романи. Може да гледате сериала, без никога да сте чели книгите, и пак ще ви хареса много.

В imdb оценката е 7.9/10, моята също е някъде там – 8/10, а трейлърът е достъпен тук.

Това са моите препоръки – ще съм ви много признателна, ако ми пратите вашите, защото в момента съм тъжно безсериална.

Приятно гледане,

Рози

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s