Играчки за деца на 18-24 месеца

Това е може би най-обсъжданата тема сред приятелките ми с малки деца – постоянно се питаме една друга “А твоето с какво най-много си играе в момента?”. Не съм сигурна дали е за да не изпуснем случайно нещо готино, или просто защото всяка от нас жадува за минутка почивка, през която детето ѝ да се заиграе само. Моето го прави понякога, но не мога да хвана точен начин да стигнем до този магически момент – просто се случва. През останалото време обаче играем заедно – и за да не ми е скучно на мен, постоянно се оглеждам за интересни играчки или за нови начини да играем с нашите. Като цяло се старая да взимам неща, с които може да се играе дълго (а не само докато детето стане на 2 години например), на различни игри и по възможност да стимулират въображението и речта. Ето кои са фаворитите вкъщи през последните 6 месеца:

Пъзели – започвам с тях, защото знам колко трудно е да се намерят подходящи за съвсем малки деца:

– тактилни пъзели на Janod – с големи парчета са, върху някои парчета има различни текстури за пипане и пъзелът пристига в комплект с плакат, върху който се реди – това е гениално и го прави подходящ дори за деца под 2 години; в България се предлага в три варианта – зоопарк, ферма и живот на леда– кръгли пъзели на Djeco – за деня и за годината – тези са за може би една идея по-големи деца, моето се запали много по тях, когато беше на година и 9-10 месеца; харесвам ги, защото има много какво да си говорите с детето по тях – как минава денят на мечето, какво прави еленчето през всеки сезон…– пъзел с разглобяващи се герои на Djeco – от него съм виждала само един вариант с морския свят; подходящ е за деца над 2 години, защото картинката е по-сложна (иначе парчетата са големи и удобни за хващане и сглобяване)

Едно уточнение за пъзелите – в началото доста ще се занимавате с тях и с детенцето, преди то да се научи само да реди. Вкъщи може би около месец аз редях пъзела, детето ме гледаше, после ми подаваше частите, в един момент започна само да ги сглабя, но след като аз му кажа коя къде се слага (наличието на плакат в Janod-ските пъзели е страхотно – той е с картинката и размерите на пъзела и директно слагате парчетата върху съответстващата илюстрация).

Люлка – ако детето ви обожава да се люлее на люлка, е супер да имате такава и вкъщи за когато навън вали, не ви се излиза, детенцето е болно или се притеснявате да не се разболее на детската площадка (основната ми мамешка драма е това – ако някой може да ме посъветва как да я преодолея, ще съм много признателна). Трябват ви две неща – люлка (може обикновена пластмасова, дървена или някоя по-красива – последната е чудесна за подарък) и лост за набиране за рамката на вратата. Затягате лоста, връзвате въжетата на люлката за него и сте готови. Ние използваме нашата постоянно, имаме я, откакто детето беше на 9-10 месеца и още много си я обича. Става и за приспиване, между другото, само че после е доста трудно да преместите детето от люлката в леглото. Не и невъзможно!

Палатка и тунел – спомням си колко отчаяни усилия полагахме с брат ми като малки, за да си сглобим с подръчни материали някаква палатка. То не бяха столове, одеяла, бюро – всичко възможно взимаше участие. Останал ми е най-вече спомен, че е много готино да си имаш малко скривалище вкъщи, затова и се сдобихме с палатка и тунел от ИКЕА още когато дребното беше на годинка. Харесвам и този вариант. Пада наистина голяма игра с тях, особено с тунелчето, защото в една любима наша книжка – “Мама на детска градина” – децата имат такъв тунел в стаята за упражнения и оттам и ние се вдъхновихме да правим гимнастика.

Магнитна книга Janod – това е подобно на пъзел, но дава по-голяма свобода на децата. Представлява кутия с магнитен капак, върху който детето може да подрежда различни картинки с помощта на магнитите от комплекта. Ние имаме със сезоните – включва четири карти с картинки, за да се ориентира детето какво да подреди за всеки сезон, както и 115 магнита, в това число – различни корони за дървото в зависимост от сезона, трима герои – майка, татко и дете, които могат да бъдат облечени по различен начин, животни, цветя, великденски яйца, снежинки и други допълващи всеки сезон елементи. Магнитните книги се водят за възраст 3-8 години, така че определено са нещо, с което детето може да играе дълго време. Има много различни видове – аз харесвам тази с животни за по-малки деца – в нея детето трябва да подреди всяко животно от три части, тази с часовника е подходяща пък за малко по-големи, принцесите са готини за момичета, а костюмите – за момчета.

Подложки за под – това е нещо, което почти всички имат и използват като килимче, докато бебето се учи да пълзи. Става обаче и за игра, ето какво правя аз:

– струпвам подложките една върху друга, за да образуват стъпало или две – дъщеря ми точно така се научи да качва стълби, посвещаваше ужасно много време на това да се учи да се катери върху подложките, без да се държи никъде
– строя кубче, оградка, къщичка, тунел, писта за засилване на колички, един път ѝ направих дори пързалка за спускане от леглото, като под въпросните подложки натрупах възглавници
– правя ѝ пътечка, по която да ходи, без да излиза от нея (за предизвикателство)
– използвам подложките, за да правим гимнастика отгоре – коремни преси, кълбо, клякания, патешко ходене – детето се забавлява супер много

Нашите подложки бяха подарък и не мога да ги открия онлайн, но ето няколко предложения – едно, две, три, четири – последните са най-здрави и подходящи за сглобяване на различни конструкции.

Животни – знам, че това е близо до ума, но изобщо не очаквах колко много ще се харесат, преди да ги вземем. Ние събираме фигурките на Schleich, но знам, че има и много по-достъпни варианти (в Jumbo например). Избрахме тези, защото са много хубави (бих ги изкупила всичките) и са лесни за намиране, което ги прави удобни за подарък, когато някой ни пита какво да вземе на детето при повод. Ние всъщност сме купили само една-единствена фигурка досега – първата, едно еленче, което и до днес е любимото на дъщеря ми, всички останали са ни подарък. В този блог има прекрасни идеи за игри с животни (както и за всякакви други игри, определено си струва да го разгледате). Ние вкъщи правим предимно три неща – редим животните някъде (на перваза на прозореца, в кръг, върху карта на света с местообитанията им, върху карти с животни), строим им зоопарк с помощта на този конструктор и ги къпем.

Тиха книжка – представлява платнена книга с 6 до 8 различни игри вътре за стимулация на фината моторика на детето, учене на цветовете, ролеви игри. Нашата е от Репичка, ето няколко, които тя е правила, за да добиете представа – едно, две, три, четири. Може да си харесате задачки от вече направени книжки, а може и да ѝ поръчате нещо различно, ако имате идея. Цената на книжките е около 80 лв.

Игра за низане – много полезна за развиване на фината моторика, а и детето се вглъбява в заниманието, което е много полезно за упражняване на концентрацията му. За съжаление нашата игра, която включва дъска с дупки, фигурки и три конеца, е от Лидл и не мога да сложа линк към нея, но тук намерих доста варианти. Ето още два – едно, две.

Надявам се нещо да ви хване окото! Ако имате специални поръчки за други детски теми, може да ми пишете в коментарите или на мейла.

До следващия път,

Рози

One thought on “Играчки за деца на 18-24 месеца

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s