Когато положението е далеч от розово…

Има дни, в които последното, което ми идва отвътре, е да се усмихна. Има и такива седмици. Когато обаче се усетя, че поредицата се е наредила в цял месец, е време за спешни мерки:)

Още от самото начало идеята ми за блога беше той да е място, което да помага на хората да са по-щастливи – независимо за какво пиша в него. Няма определена насока, в която (засега) да искам да дръпна, дори нямам все още обособени категории, защото постовете не са достатъчно на брой, за да не изглеждат категориите тъжно празни:) Единственото определение, което бих дала, е детски блог – дори да ви звучи смешно. Аз все още се имам за дете или поне се старая да не изгубя онази част от себе си, която се радва на магическите трикове и на захарния памук, но като цяло идеята на “детския” блог е друга. Децата не можеш да сложиш на диета; на тях няма как да им спреш музиката – ако останат на тихо, ще започнат да пеят, да тропат с крачета и ръчички, да създават звуци от всякакво естествено; децата не разбират какво означава “бързаме”, “нямаме време”, “ще му дойде моментът и на това, но сега трябва да се занимаваме с други работи”… Те са господари на момента, за тях “сега” е единственото време, в което се живее, и няма обяснения, които могат да ги накарат да повярват в противното. Искам заедно да “поливаме” остатъците от децата в себе си, да отделим време, за да чуем какво имат да ни кажат, и най-вече – да намираме всички онези неща, които биха могли да ги зарадват, защото това би означавало и ние да се почувстваме доста по-добре:)

Днес не ми е весело, вчера не ми беше хубаво, тази седмица не ми е радостно, а този месец, ако трябва да съм честна, не ми е щастливо въобще. И не съм аз, не се усмихвам, не се смея, не се сещам да се разсея и като цяло – животът не е розов. Сигурна съм, че всеки от вас е попадал в капана на лошото настроение, вечното бързане, невъзможността за качествена почивка – и, разбира се, на всеки му се е налагало да се измъкне от там, защото… просто не може да продължава така!

Затова днес ще се опитам да ви дам няколко идеи как да се почувствате по-добре – стискайте палци да помогнат и на мен:)

1. Музика! Телефонът ми звъни от около година с тази прелест – и винаги успява да ме разведри поне малко. Повечето хора казват, че не могат да имат само една любима песен, аз обаче мога и даже си имам – поздравявам ви с нея. (…) – сега трябва да си изслушам цялата, затова паузирам писането за четири минути. За лятно настроение и мечти по безгрижни дни винаги помагат тези сладури.

2. Разходка. В който и град да живеете, 100% някъде около вас има поне един приятен парк, който сега тъкмо се разлиства. Скромният дъждец не е извинение да не се раздвижите. Мога да ви обясня защо това ще ви се отрази добре и на биохимично ниво, но, честно – на някого занимава ли му се да чете подобни глупости, когато е в лошо настроение? Не мисля.sleep

3. Сън. Някой беше казал, че няма болест, която да не се лекува с добър смях и качествена дрямка. За болест не знам, но всеки път, когато се срещна с някого, който е сериозно кисел, ми иде да му препоръчам да се наспи и тогава да говори с мен. Горещо ви съветвам да полегнете за няколко часа – ако имате време, разбира се. Аз нямам. И ми е тъжно.

4. Шоколад. Може би най-сигурният начин стаята около вас да се оцвети в по-топли нюанси. Млечният се препоръчва след изтощителен ден, в който сте се срещали с необосновано висок брой неадекватни хора – действа по-бързо от натуралния. Ако сте на диета – затворете прозореца и отворете някой друг блог. Шегувам се. Или пък не.

IMG_20150325_191917

5. Поезия. Тази точка звучи странно, знам, може би и аз щях да се пуля невярващо (нямам скрити камери у вас, просто стрелям на сляпо, не се стряскайте), ако преди четири-пет години скуката и липсата на богат избор в училищната библиотека не ме бяха срещнали с Дамян Дамянов. От тогава някъде датира и любимият ми навик да си записвам на ръка всички приказни поредици от думи, които си харесам, дори и да не са в рими. Има изненадващо силен терапевтичен ефект. Сега идва сюблимният момент, в който ще ви запозная с извадка от своя червен дневник. Разбира се, освен готини цитати и любими мои стихотворения, в него има и голям брой срамни истории, но все пак коя тийнейджърка не е правила глупости и не си е търсила гадже като побъркана? Не ми отговаряйте, нямам нужда да се отчайвам допълнително.

Между другото, това е на Елисавета Багряна и ми е много любимо:)

6. Люлки. Напълно сериозна съм. Не знам защо люлеенето има толкова чуден ефект, но той е безспорен. Съветвам ви обаче да откриете по-непосещавана детска площадка за целта, тъй като някои майки са склонни към насилие, ако детето им не получи достъп до детската площадка ВЕДНАГА.

7. Приказки. Прочетете поне една. Замислете се – откога не сте се потапяли в детска литература? Помните ли “Дивите лебеди” на Андерсен? Така де, неговите приказки не са най-подходящото нещо за мъничета, но вие, прекрасни мои читатели, със сигурност сте на идеалната възраст за тях. Моята любима терапия е Хари Потър – за съжаление поредицата ми е вкъщи при мама, така че в момента не разполагам с нея, но след малко планирам да се гмурна във “Вълшебникът от Оз”.

Това са седемте стъпки за отдалечаване от евентуален хомоцид, които ми хрумнаха на прима виста:) Те умишлено не включват участието на някой друг човек – мисля, че на всеки от нас би му било полезно най-напред да се научи как успешно да ощастливи сам себе си. Ясно е, че гушкането на любими хора, споделянето с най-доверените (и склонните да слушат… и да слушат… и да слушат) или дори само чуването на гласа на някого наистина специален може да ви извади от дупката. Но понякога на разположение сте… само вие. И това е страхотно – наистина. Вие сте най-хубавото, което може да ви се случи. Обичайте се, ама много силно, и се поглезете тази вечер. Заради мен. Pretty please? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s