Любими картинни книги за деца и възрастни

Вече съм споменавала, че детските илюстрации са ми страхотна слабост (ако сте пропуснали предната ми селекция, може да я прегледате тук). Днес се завръщам с още няколко издания, които не си давам за нищо на света, защото са меко казано разкошни. Някои са за съвсем малки деца, други – за по-големи, а трети направо бих категоризирала като книги за колекционери. Да започваме.

Книги за малки деца (2-5 години)

Буболече мече, изд. Лисиче

Обожавам “Буболече мече”, защото илюстрациите са прекрасни, а текстът – още повече. За първи път попадам на толкова добър превод в рими – изключителен е, наистина. Книжката веднага стана любима и на дъщеря ми (която е на 2). Историята е кратичка, смешна и много лесна за разбиране от малко дете.

Кой вдига врява?, изд. Мармот

Илюстрациите тук ми се видяха много странни в началото, детето също не ги обикна от пръв поглед, но постепенно много се привързахме към тях и към историята. Много са ретро, но това не е търсен ефект – просто самата книга е от 1972 година! Сюжетът е простичък, с много повторения и възможности за актьорска игра от страна на родителя и се разбира дори от съвсем малки деца. Моето започна да я търси за четене, когато беше на годинка и половина.

Мечта, изд. Давид

Харесвам повечето книги на Евгения Войнова – вкъщи имаме още Давид и Сто жаби, но “Мечта” определено ми е фаворит за по-малко дете (с най-кратък текст е). Евгения се справя блестящо и с римите, и с илюстрациите – горещо препоръчвам да се сдобиете с поне една нейна книжка.

Книги за големи деца (5-12 години)

(възрастовият диапазон, който съм въвела тук, е абсолютно random, ако се чудите как ми е хрумнал)

Принцеси. Забравени и безизвестни, изд. Рибка

Това е книжката, която ме влюби в детската илюстрация – спомням си, че изключително много ме беше яд, че не съм притежавала това великолепно издание като тийнейджърка. “Принцеси” е разкош както за гледане, така и за четене – включва страшно много мега забавни истории за принцеси, които никога не си чувал, но поразително ти напомнят на някого. Преводът и графичното оформление са на толкова високо ниво, че ме заболяват очите от слънцето, като гледам към тях.

Момиче буболече, изд. Дакелче

И като говорим за високи нива, определено издателството отличник в моите очи е “Дакелче”. Всяка тяхна книга е изпипана до съвършенство – като се започне от супер качествената и луксозна хартия, мине се през красивите шрифтове (почти всяка тяхна книга си има графичен редактор, който допълнително обработва шрифта на оригиналното издание, за да изглежда максимално добре на кирилица – говорете ми за стремеж към съвършенство!) и се стигне до самия избор на заглавия и илюстрации, които да представят на българския пазар. “Момиче буболече” е едно от най-новите попълнения в каталога им и ме очарова веднага – много нежна, красива и информативна (насекомите се оказаха по-готини, отколкото си мислех).

Английските рози, изд. Кибеа

Това е единствената книжка, която не мога да ви помогна да си купите, за съжаление, но реших да я включа въпреки това, защото е много важна за мен. Майка ми ми я подари за Коледа, когато бях на 11 (идеалната възраст за нея, между другото), и години наред ми беше супер любима, докато в някакъв момент забравих за нея. Сетих се отново преди няколко години и обърнах света (разбирайте всички шкафове при мама и таванското помещение), за да я намеря, но тя вече се беше изпарила от вещите ми там (след местения, ремонти…). За щастие я открих в Книжен пазар и се сдобих веднага с нея – оказа се като нова, не знам как човекът я беше съхранил в такова състояние 15 години. Любопитното е, че книгата е сред най-любимите на 2-годишната ми дъщеря, макар че по мое мнение историята е доста сложна за нея. Тя явно не мисли така (това е добър пример защо не е нужно да обременяваме децата с мнението си, когато можем да им го спестим) и редовно иска да я четем, даже май я знае наизуст. Ако книжката много ви е грабнала, може да си я поръчате на английски език от тук. По принцип това е само първата част от поредицата – има още няколко, не съм сигурна колко са общо, но на български така и не ги издадоха.

Книги за колекционери

(стават и за деца, разбира се)

Малкият принц, изд. Книгомания

Сигурна съм, че във всяка къща го има старото синьо издание на “Малкият принц” с акварелите на автора – аз много ги харесвам и затова се сдобих с панорамната книга веднага щом излезе. Супер впечатляваща е и за малките деца. Историята я знаете, няма какво да философствам, искам само да отбележа, че шрифтът е прекрасен също. Любезният ми асистент от снимките е плетен от Сияна Райковска, но тъй като не знам дали тя още се занимава с това, оставям тук и тази страничка на една много мила дама, която изработва подобни чудеса от прежда.

The Umbrella, Book Island Ltd

Този цветен разкош е картинна книга без текст, която проследява полета на едно кученце с чадър през половината свят. Истинско удоволствие за гледане е, освен това много предразполага за измисляне на различни истории и побутване на детското въображение. Аз си я поръчах от Book Depository (доставката до България е безплатна, но пък е с Български пощи) и дойде за 8 дни. Асистентът в тези снимки е само с цел поддръжка, но ако все пак ви интересува, на Goki е (не мога да го намеря онлайн).

Това са всички книжки, които планирах да ви покажа днес – надявам се някоя препоръка да ви е била полезна. Ако имате въпроси, съм на разположение да си говорим – пишете ми. До следващия път,

Рози

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s