Идеи за декорация на детската стая

Преди няколко седмици се преместихме в ново жилище, за да може дъщеря ни да си има собствена стая – искам да ви кажа, че аз се вълнувах поне 10 пъти повече от нея, когато започнах да я декорирам. Може да е недоизживяно детство или да се дължи просто на огромната ми любов към цветовете и детските илюстрации, но нареждането на нейното пространство обсеби ума ми и не мога да не ви покажа някои сполучливи (дай пет, Рози!) хрумки. Започвам с първата, която измислих още в стария ни апартамент, даже имам снимки и от там:

Мънички дрешки на стената

Като беше бебе, Калина получи някои много сладки подаръци, които облече максимум три пъти, но сърце не ми даде да ги предам нататък. Пазя си една торба с най-милите дрешки и ги въртя от време на време. В сегашната ѝ стая съм сложила едно миниатюрно боди от Next, което ѝ ставаше само докато стана на една седмица:

С тази снимка стигаме и до втора точка, а именно:

Принтове с детски илюстрации

Плакатът с буквите, който виждате отгоре, е на Ася Колева – купихме го от Музейко много отдавна и го сложихме в тази рамка от Икеа. Съвсем нова придобивка пък ни е тази илюстрация, която Милена Трифонова нарисува специално за нас – да знаете, много е готино да подкрепите някой дизайнер, когото харесвате, като му възложите подобна задача. Много харесвам стила на Миленка и отдавна искам да притежавам нещо нейно, даже преди Калина да се роди обсъждахме дали да не нарисува направо стената в тогавашната ни спалня (добре, че се отказахме, иначе сега щяхме да сме зарязали илюстрацията там).

(снимала съм под толкова абсурден ъгъл, защото точно срещу картината има прозорец, който значително затруднява нещата)

В детската стая съм окачила и този принт с Маугли (ние така му викаме), който открихме доста отдавна в една галерия на Малките пет, но за съжаление не знам кой е авторът (липсва подпис – хора, подписвайте се под работата си!).

Магнитна дъска с детски рисунки

Това се роди като решение на проблем – когато се нанесохме в новата квартира, на стената на детската стая беше закован (и подпомогнат с двузалепващо тиксо – недоумявам защо и двете) един неособено привлекателен плакат с мишка, от който веднага се отървахме. На негово място обаче останаха грозни дупки (двузалепващото тиксо изкърти мазилката) и бледо петно с размер около 90х60см:

Прекарах ужасно много време в това да търся подходяща картина за това място (не намерих нищо достатъчно хубаво, което да си струва парите заради гигантския размер) и в крайна сметка ми хрумна да поръчам магнитна дъска, върху която да наредя рисунките на дъщеря ми от детската градина (до този момент се гъчкаха на хладилника). Дъска намерих на много разумна цена в онлайн книжарница Моливко – пристигна супер бързо и е чудесна, калинките също са от там! Мястото в момента изглежда така:

Отляво още се вижда малко от едната дупка – постерът с мишката се оказа не точно 90х60, а 94х60 (защо не…), но се опитвам да живея с това. Една стъпка по-далеч от болезнения перфекционизъм – ура!

Илюстровани книжки

Вече не е тайна, че обожавам детски книжки, затова е съвсем естествено те да са основна декорация на детската стая вкъщи. Писала съм по-подробно за някои от любимите ни издания тук и тук, а ето как изглеждат подредени на етажерката (това определено е най-красивото място у нас):

Пъзелът с дървените букви е на Goki и се комбинира чудесно с плаката с буквите – дъщеря ми много обича да свързва буквите на двете места или да изписваме животните от илюстрацията с дървените. За всички пъзели от последната снимка пък съм писала подробно тук.

Толкова за декорацията – останалото в стаята е по-скоро практично, отколкото красиво, но на мен ми е много важно привеждането в ред да е бързо и лесно (дори за детето). За това много помага този начин за съхранение на играчки – ако се чудите къде да денете разни мънички части, си вземете няколко кутии и ще се преродите.

Надявам се нещо да ви вдъхнови да се развихрите у вас – ако трябва да си изберете само едно, препоръчвам с две ръце да си поръчате рисунка от илюстратор, когото харесвате! До следващия път,

Рози

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s