В книгите: детството е нито повече, нито по-малко от среща с един малък принц

IMG_5444 pe   IMG_5443 pe

IMG_5440 plus effects

“Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.”

“През живота си имах голям брой срещи с голям брой сериозни хора. Живял съм много при възрастни хора. Виждал съм ги съвсем отблизо. Това не ме накара да имам по-хубаво мнение за тях.

Когато срещнех някой възрастен, който ми се струваше, че разбира малко повече, аз го проверявах с рисунката си номер 1, която бях запазил. Исках да зная дали той наистина е способен да разбира. Но всякога ми се отговаряше: “Това е шапка”. Тогава аз не му приказвах нито за змии боа, нито за девствени гори, нито за звезди. Приспособявах се към него. Приказвах му за бридж, за голф, за политика и за вратовръзки. И възрастният биваше много доволен, че се е запознал със също такъв разсъдителен човек.”

IMG_5449 new

“Моят приятел никога не даваше обяснения. Може би той смяташе, че съм като него. Но за зла чест аз не мога да виждам овцете през сандъците. Може би съм донякъде като възрастните. Навярно старея.”

IMG_5468

“Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите и милиони звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив. Мислиш си: “Моето цвете е там някъде…”. Но ако овцата изяде цветето, за тебе сякаш всичките звезди угасват! И това не било важно, така ли?”

IMG_5493 pe

“Хората ли? Мисля, че има шест-седем души. Видях ги преди години. Но никога не се знае де са. Тях вятърът ги носи. Те са лишени от корени и това им пречи.”

“Каква странна планета. (…)
И хората нямат въображение. Те повтарят, каквото им се каже… На моята планета аз имах едно цветче: то винаги първо заговаряше…”

IMG_5514 new

“Хората имат звезди, които не са едни и същи. За някои, които пътуват – звездите са пътеводители. За други – те са само малки светлинки. За трети, които са учени – те са проблеми. Но всички тия звезди мълчат. А ти – ти ще имаш звезди, каквито никой друг няма…

Тъй като аз ще живея на някоя от тях, тъй като аз ще се смея на някоя от тях – когато погледнеш нощем небето, на тебе ще ти се струва, че всички звезди се смеят. Ти ще имаш звезди, които знаят да се смеят!”

Не знам за вас, но аз поне имам нужда от леко бутване, за да започна хубаво седмицата в сърдит понеделник като днешния:) За щастие, то ми беше осигурено от това разкошно панорамно издание на една от най-любимите ми книжки, за което сърдечно благодаря на Книгомания:)

NB! Плетения си модел поръчах (като подарък за фотографа) от тук. Имаше си дори роза, но по стечение на обстоятелствата бяха разделени. Все още не мога да дам на малкия принц смислено обяснение…

IMG_5439

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s