Предизвикателство на деня: изпечи си сам тава с аромати

Това не е готварски блог. Повтарям – не се намирате в сайт за кулинария. Тук няма да намерите шопска салата, баница или рецепта за реване (така ли се пише… ?).
Къде сте тогава? В мои води:)

Искам днес да се предизвикате. Да, вие. Да предизвикате себе си. Правилно разбрахте. Кога беше последният път, когато се впуснахте в начинание, изходът от което ви беше напълно неизвестен? Звучи страшно, а всъщност е просто… непредвидимо. Ако сте маниаци на тема контрол, сигурно ще ви е доста трудно да се отпуснете и оставите на изненадите, които ви готви светът, ако пристъпите в някоя част от него неподготвени. Резултатите обаче си струват. Отпуснете се за малко. Помислете какво не харесвате в ежедневието си и действайте. Аз съм с вас. Ако имате нужда от допълнително окуражаване, ще ви предложа мек вариант на предизвикателство. Направете ябълков пай. Не се шегувам – може да изглежда лесно, ама… не е, хич даже. Получи ли ви се обаче, ще трябва да скочите и в дълбокото:) А там няма да имате моите безценни съвети (надявам се, че иронията се усеща достатъчно ясно), ще трябва да разчитате само на себе си. Чуд-но:)

Да се заемаме с пая. Какво ви трябва:
12080856_1039786532722561_1027611968_n

Нямам теглилки, не знам колко грама е една чаша брашно, мляко и т.н., но да приемем, че ще извадите моя късмет и ще ви се получи и измерването на око:)

Съветвам ви първо да нарежете ябълките, да ги смесите с алкохола, поправките и захарта и да ги сложите с мъъъъничко вода да омекнат на котлона – не им трябва много, но задължително трябва да са напълно изстинали, когато ги слагате в пая (иначе ще подгизне тестото отдолу). Така че направете тях още сега, а пая – след няколко часа.

Второ – тестото. Обърквате брашно, захар и сол и добавяте към това леко омекналото масло на кубчета. Стривате с пръсти, докато стане на трохи. Прибавяте яйцето и млякото на око, докато замесите меко, незалепващо твърде много за пръстите тесто. Увивате го в прозрачно фолио и го мятате в хладилника за 30 минути, за да стане възможно да се работи с него.

Трето – вадите тестото и отделяте от него приблизително 1/3, от която ще изрежете лентите за отгоре. Останалата част разточвате на кръг, слагате в тавичка (оформяте лек ръб отстрани, за да не изтече пълнежът) и посипвате с овесени ядки (те ще поемат част от влагата на ябълките и ще попречат на тестото да подгизне).

Отгоре изсипвате изстиналите ябълки, а върху тях – по три-четири ленти хоризонтално и вертикално (така че да се преплетат). Печете в предварително загрята фурна (честно да ви кажа, не знам на колко градуса – аз пекох малко под максималните, защото на моята печка са изтрити градусите… да кажем, че на 220 ще е добре). Малко преди да се зачерви го вадите, мажете лентите с жълтък и сметана и поръсвате целия пай със захар. Пече се още малко… и е готов:) Ето така изглежда суров и печен:

12092350_1039787666055781_168368273_n 12087380_1039787686055779_860984327_n

NB! Или постелете в тавата готварска хартия, или я намажете с мазнина и поръсете с брашно/овесени ядки. Иначе паят ще залепне… брутално. Не че пак няма да е вкусен:) Действайте! После искам отзиви – обещавам да отговоря на всички. Ако пък се вдъхновите за по-голямо предизвикателство… ще ме направите много щастлива:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s