Приятели завинаги

Средностатистическият човек (който не е социопат, психопат или не особено горд притежател на някое друго отклонение) има от трима до шестима-седмина много близки приятели, с които споделя щастието и нещастието си. Случва се да преживяват върхове и спадове в отношенията си, да не се виждат дълго време в периоди, в които са много заети с работа или с друга част от социалния си кръг, но в крайна сметка, когато се срещнат, всичко си е по старому. Докато, не дай си Боже, някой не раздруса баланса във Вселената (и най-вече този в компанията), като направи онова, което всички са знаели, че ще стане рано или късно, но не са подозирали, че може да е толкова скоро. Да си хване гадже.

201461875436_1

Първи стадий: забивката

Никой не може да спи, най-вече Влюбеният. На всяко събиране се дискутират качествата на избраника (или избраницата), предъвква се всеки техен разговор, тълкуват се жестовете, оценява се желанието за връзка и се успокоява неутешимия Влюбен, който е убеден, че никога няма да е щастлив, ако не осъществи завоеванието си. Приятелите играят ролята на психоаналитик, забравят проблемите си за известно време (освен тези от първостепенна важност – като Робин, Барни и Тед, когато Маршал и Лили стават родители) и се концентрират върху съдбата на Влюбения си съратник. На този етап без тях оцеляването му е невъзможно.

20090507_0052 Втори стадий: ставането на работата

Противно на всички очаквания, избраникът/избраницата все пак пренебрегва всички недостатъци на Влюбения (с цел, разбира се, да им приложи тактика „основен ремонт“ при първа възможност) и му дава шанс. Влюбеният ликува. Приятелите също. Сбирките малко по малко започват да се връщат към стария си облик, но с тази разлика, че все по-често липсва един от членовете на групата. Останалите не се сърдят – все пак той или тя има нов човек в живота си, на който да обръща внимание. „Скоро ще се върне“, утешават се Приятелите. „Ще ни запознае с гаджето, то ще стане част от нас и всичко ще бъде постарому.“

Трети стадий: „ние сме заети“

Приятелите от известно време не са виждали своя екс-Приятел, настоящ Влюбен. Отдавна познават Половинката му и са свикнали да ги наричат с общото кодово име Двойката, защото те вече са „ние“, но за съжаление „ние“ не са постоянен член на сбирките, защото „сме заети“. На Приятелите им е тъжно, но реагират с разбиране – знаят какво е да си Влюбен и да искаш да прекарваш цялото си време със своята Половинка. Не се сърдят, но започват все по-рядко да се обаждат на Двойката – така или иначе тя рядко откликва на поканите им. Подозират, че Половинката не ги харесва много, а ако трябва да са честни, и те не са най-големите му/ѝ фенове, но си мълчат в името на щастието на Влюбения.

Четвърти стадий: сътресения в Рая

Един ден, съвсем неочаквано, Влюбеният се обажда на някого от Приятелите. „Искате ли да се видим?“, колебливо пита той или тя. Приятелите имат известни резерви, но откликват с готовност, тайно надявайки се срещата да е само между тях и екс-Приятеля, настоящ Влюбен, а не с Двойката. Надеждите им се оправдават. Оказва се, че Влюбеният има нужда от съвет – има проблеми с Половинката, даже май „няма да го бъде“. Приятелите се опитват да скрият радостта си и предлагат пакет „пълна подкрепа“. Влюбеният облекчено го приема и бързо-бързо всички дружно се връщат към първоначалното си състояние на щастлива група Приятели, всеки със своето щастие и нещастие, което винаги може да сподели с останалите. Докато някой не извърши немислимото, този път малко по-малко неочаквано деяние, а именно… Хване си гадже. И кръгът се завърта…

П.П. Учени са установили (макар че не мога да си обясня как и защо са изследвали точно пък това), че със започването на нова връзка човек губи средно две от приятелствата си. Ако това ти звучи познато, може би си струва да се замислиш дали и на теб не ти се е случвало… и да поправиш щетите.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s