Колко е важно да обичаш активно

Когато бях тийнейджърка (а това хич не е някакво далечно време), се шегувах, че съм добра само в това да правя поразии в кухнята, да играя белот и да бъда добра приятелка. Откакто живея на минимум 165 км. от мама ми се налага да преодолявам себе си в първото, а след като завърших училище и спрях да вися по кафенетата, и възможността ми да се хваля с второто си велико умение спихна. Третото обаче остана – само дето вече му казвам по различен начин: добра съм в това да обичам:) И то не просто любовта да съществува в главата ми и единствено аз да знам за нейното наличие – научих се да обичам активно. Какво ще рече това? Много просто: любимите ми хора много добре знаят колко са важни за мен, защото това им се припомня непрекъснато. Не само с думи, би било скучно. Специализирах се в подаряването на онези жестове, които могат да накарат точно моите избраници да се разтопят. И изобщо не е сложно:) Разбира се, всеки човек е различен и харесва за него да се грижат по специфичен начин, но въпреки това мисля да рискувам и да ви дам няколко съвета, с които да зарадвате съжителя си/някой член на семейството си/обекта на своите чувства.

Първо – открийте онова специфично нещо, което той или тя обича, но за което все не може да открадне време. Мечтае си да отиде в онази готина чайна, но все не стига до там, защото е твърде зает(а)? Минете през някой магазин за подправки и насипен чай, вземете по 50 г. от 2-3 различни вида чай (например бял, зелен и черен с интересни аромати) и ги подвържете готино (а защо направо не купите и една красива кутия за чай, в която да ги сложите?). Гарантирам, че когато получателят на този миниподарък го отвори, ще се пренесе в различна вселена, усещайки приказния аромат, който ще се разнесе:) hot-chocolate-jarАз наскоро майсторих нещо подобно за рожден ден и добавих и едно малко бурканче, в което смесих 1 ч.л. натурално какао, 1 ч.л. кафява захар, няколко зрънца розов пипер, по щипка канела, джинджифил, индийско орехче и карамфил, и го увих в бележка. Напишете нещо мило – то със сигурност ще подслади шоколадовата напитка, която вашият любим човек ще си направи, като смеси нещата от бурканчето с топло мляко:)

Друга идея – ако набелязаният да усеща вашата любов щастливец обича театъра, можете да му/ѝ подарите билети за нова постановка или откъс от любима пиеса, написан ръчно от вас на красива качествена хартия. Това носи далеч повече чувство от всичко, напечатано механично на компютъра.f6ac87983fb0fcc47ec232f7138759ed

Запишете диск с тематична музика, която да предава вашето послание, и го изпратете по пощата или по куриер – така изненадата ще е по-голяма, отколкото ако вие лично връчите творението си. Аз направих два диска за колата на мама за рождения ѝ ден, като в тях включих само песни, които тя въртеше като луда, докато бях малка. Всяка една означава нещо за нас двете:)

Минете покрай някоя пекарна или сладкарница, докато се прибирате към къщи, вземете нещо, което любимият или любимата ви никога не е опитвал(а), накарайте го/я да затвори очи и му/ѝ дайте да го вкуси. Ако още го/я няма вкъщи, оставете пликчето с hyacinth-(10)-30074-500x0изкушението на видно място и се правете, че не го виждате, когато той или тя се прибере. Да приемем, че се каните да зарадвате жена – в момента улиците са пълни с лъчезарни баби и дядовци, които продават зюмбюли от собствената си градина. Няма по-уханно цвете! Гарнирайте лакомството със саксийка усмихнат зюмбюл – със сигурност жестът ви няма да остане неоценен:)

Да кажем, че досега изброявах неща, в които все пак трябва да се вложи някакъв труд – къде остават тогава малките незабележими жестове, които карат хората да се чувстват истински обичани и ценени? Ето какво правя аз:

  1. Винаги питам хората, които обичам, как им е минал денят. Искрено. С интерес. И после ги слушам. Активно! Това означава да кимаш, да “мхм”-каш, да задаваш въпроси и да се радваш и възмущаваш на правилните места. Не да си гледаш смартфона и да промърморваш “Да, слушам те” от време на време.
  2. Усмихвам се, докато говоря по телефона с онези, които са ми приятни. Усеща се от другата страна на линията, убедена съм.
  3. Благодаря за всяко нещо, което те правят за мен. Когато започнем да приемаме действията на хората около себе си за даденост, сме много близо до приемането и на самите хора за даденост. Никой не е длъжен да ми държи вратата отворена, да ми дава да опитам храната му (или да я изям, ако съм забравила да напазарувам…. Мерси, Тедче!) или да мие чиниите вместо мен.
  4. Изпращам и посрещам. Ще обясня какво означава това – ако живееш в София и нямаш кола, обикновено ти се налага да отидеш до спирка на градския транспорт, за да се придвижиш в желаната посока. Когато някой, когото обичам, ще ми идва на гости, го чакам – но не у нас, а там, където ще пристигне с превозното си средство. Може би е глупаво, но според мен показва грижа и нетърпение да видиш човека.
  5. … като казах нетърпение да видиш някого – не спестявам нищо хубаво, което мога да кажа. Това не се отнася само до най-близките ми, които редовно чуват от мен “Много се радвам да те видя”, а и до напълно непознатите, с които общувам всеки ден в работата. Хората наистина грейват, когато първото нещо, което им кажеш, е “Много ми е приятно да се запознаем”. С усмивка. Искрена!
  6. Оставям (хартиени) бележки – дори и да съдържат само две-три думи. Далеч по-мило ми е, отколкото да напиша цели два параграфа във Facebook Messenger.
  7. Прегръщам за “здрасти” и “чао”. Всички сте чували известната ода, че са ни необходими 4 прегръдки дневно, за да живеем, 8, за да бъдем щастливи, и 16, за да… бла-бла, не помня как беше по-натам, импровизирайте, но истината е, че гушкането наистина сближава и може да накара някого, който е имал наистина гаден ден, да се почувства много по-добре.

Да приемем, че 7 точки са достатъчни, за да ви дам някаква представа за моята идея за активно обичане. Убедена съм, че има още много неща, които можем да правим ежедневно, за да се чувстват хората около нас по-щастливи, и ще се радвам да чуя и вашите предложения:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s